Wie is Eric Tiggeler? eric_tiggeler_2017.jpg

  Op mijn visitekaartje staat dat ik tekstschrijver ben. Ik werk voor het Taalcentrum-VU, en ik ben auteur van taalboeken. Ooit heb ik naar de kunstacademie willen gaan, maar dat was precies in het tijdperk dat de wind daar uit de abstracte hoek waaide. Voor die tegenwind was ik niet standvastig genoeg, dus wierp ik me op een andere liefde, de taal. Schilderen bleef een achterkamerhobby.

  Waarom schilder je?

  Als het niet zo’n slappe woordspeling was, dan zou ik zeggen: de verf druipt waar hij niet gaan kan. Toen ik een paar jaar geleden min of meer toevallig een straatfoto maakte, zag ik er meteen een groot doek in. Noem het inspiratie, noem het een midlifecrisis, maar het werd het begin van een onbedwingbare stroom aan nieuwe schilderideeën. Mijn expositie in de Bibliotheek Hilversum in najaar 2016 is de allereerste keer dat ik met mijn schilderijen de achterkamer uit kom.

  Waarom staat er geen natuur op je schilderijen?

  Geen kwaad woord over de natuur, maar als het om schilderen gaat, staan bomen vaak hinderlijk in de weg van mijn straten, etalages, auto’s en verkeersborden.

  Waarom straten en etalages?

  Waarom niet? Voor stadsmensen is niets zo mooi als de drukte, de kleuren, de rommeligheid, de snelheid en de rafeligheid van de stad. Of juist de stilte, het licht op de gevels, de typografie, de architectuur. Het hoeft geen schilderachtig onderwerp te zijn: voor mij zit het plezier van het schilderen erin dat je op een andere manier kijkt naar volgepakte winkels of de rijen blikjes in het schap. Zelfs zoiets schreeuwerigs als een stapel chipszakken uit de Chinese supermarkt kan een prachtig beeld opleveren.

  Hoe werk je?

  Het begin is altijd een feest: wandelen of fietsen door de stad, met de camera erbij. Dat kan in Amsterdam of Hilversum zijn, of in een vakantiestad als Milaan. Foto’s die vragen om een schilderij, zet ik over naar doek of paneel. En het vervolg is opnieuw een feest: het schilderij uitwerken met acryl- of olieverf. Met veel lawaaimuziek en koffie erbij. Erg hoog ligt het tempo niet; in een schilderij zitten vaak vele dagen werk.

  Meer informatie

  Vragen? Stuur een berichtje naar Eric Tiggeler.

  Please, enter your name
  Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
  Please, enter your message

  Volg Stadsstukken op Facebook

  Kijk ook op exto.nl

  Kijk ook op de kunstwebsite exto.nl voor een up-to-date overzicht van al mijn schilderijen.

  Stadsstukken op Instagram

  Mijn recente berichten op Instagram @eric_tiggeler

   © 2018 Eric Tiggeler